HARTIKAISTEN VAAKUNA

Hartikaisten sukuseuralla on oma heraldikko Harri Rantasen vuonna 1994 suunnittelema vaakuna. Vaakunan suunnittelijalta ei meriitit äkkiä lopukaan, sillä hän on varsin tunnettu taitelija ja suunnitellut myös muun muassa Martti Ahtisaaren ja Tarja Halosen vaakunat. Hartikaisten vaakuna löytyy Suomen Heraldisen seuran vaakunarekisteristä numerolla 563.

Vaakunan aiheina ovat suvun juuriin ja historiaan viitaten Rantasen mukaan Savo, puuseppä, sotilas, maanviljely. Vaakunan alaosa sisältää kuva-aiheinaan viljantähkän viittaamassa Hartikaisten maanviljelystaustan, hirsisalvoksen käsityötaitoja ilmentämässä sekä kynänkärjen viitaamassa erityisesti hyvään ”rätinkipäähän” eli matemaattiseen lahjakkuuteen. (Lähde: Hartikaesia Iisalmelta 2008, 14.)

Vaakunan keskiosassa on mukaelma ensimmäiseksi Savon Hartikaiseksi sanotun Hartwick Anderssonin haarniskaa esittäneestä virkamerkistä. Kuviota on täydennetty töyhdöillä, jotka ovat heraldisia merkkejä.Vaakunan väreinä ovat Savon värit musta ja keltainen / kultainen, mutta mukana on myös pieni pisarrus Karjalaan viittaavaa punaista. (Lähde: Hartikaesia Iisalmelta 2008, 14)

Vaakunan oikeudet omistaa sukuseura. Sitä on saatavissa useissa muodoissa sukuseuralta tilaamalla, mm. pöytästandaarina, isännänviirinä (osa vaakunaa), kuvakopioina, kosketusnäyttökynässä (osa) sekä t-paitoihin painettuna. (ks. lisää https://www.hartikaiset.com/sukutuotteet)


EDIT / Keskustelusta Facebookissa poimittua:

Ilmari Hartikainen (suvun esimies): Muistelen kuulleeni, että vaakunassa on keihään kärki, joka tuntuukin luonnolliselta mm. siksi, että Kuopion seudulta rekrytoitiin runsaasti Hartikaisia Ruotsin armeijaan. Olihan myös sukumme esi-isä sotilas ennen kuin komennettiin voudiksi Maaningan Tavinsalmelle, perimään veroja savolaisilta.